Friday, 20 December 2013

Resepi Sambal Hitam Pahang


Bahan-Bahannya :

1)Ikan bilis yang ditumbuk atau di blend (jangan terlalu halus).
2)Bawang besar (separuh dihiris dan separuh lagi ditumbuk).
3)Lada kecil ditumbuk halus.
4)Bawang kecil (sebahagian ditumbuk halus dan sebahagian lagi dihiris nipis.
5)Belimbing buluh.









Cara - caranya :



Masuk kan bawang besar yang dihiris




Masuk kan bawang kecil yang dihiris




Masuk kan bawang kecil yang ditumbuk halus dan kacau seketika




Masuk kan bawang besar yang ditumbuk




Masuk kan lada




Masuk kan ikan bilis



Masuk kan belimbing buluh




Biarkan garing



Dalam proses memasak




Dah siap..dan boleh dihidang.

Boleh disimpan di dalam peti ais untuk tahan lebih lama, bila nak makan just panaskan.


No comments:

Post a Comment